Principer för Debriefing och fortsatt träning

Digital Combat Simulator
Användarvisningsbild
Jax
rank3
rank3
Reactions:
Inlägg: 180
Blev medlem: 24 nov 2011, 16:52
Namn IRL:

Principer för Debriefing och fortsatt träning

Inlägg av Jax » 08 nov 2019, 13:26

Hur ska vi kunna höja våra färdigheter ytterliggare utan att ställa högre krav?

TLDR:
1. strukturerad debriefing
2. konstruktivt/positiv orienterad debriefing
3. träningsuppdrag baserade på THT debriefings

Long story: Det är kul att flyga i MA mycket på grund av att vi har hittat den gyllene balansen mellan krav, vilja och resurser. Jag upplever att nivån i MA har höjts avsevärt på sistone. Det har genom åren kommit och gått flera strukturerade prestations-baserade satsningar med utbildningsprogram som sedan ska checkas ut av vissa "instruktörspiloter" osv... Det är inte på grund av dessa satsningar som vi är där vi är idag. Tvärtom har det allra som oftast bara resulterat i för mycket administration och ibland frustration.

Vi är där vi är idag för att vi istället för att fokusera på KRAV, har fokuserat på "rewards". Banklers träningsuppdrag runt båten är ett ypperligt exempel på hur man motiverar medlemmar att lära sig något från grunden! Inte genom att sätta krav, utan genom att uppmuntra individen att träna på ett roligt sätt. Nivån kommer då höjas utan att man uttalat några krav. Det var som när man gick i skolan. Var man kär i någon så skulle man ta modet till sig och berätta det för personen..... hur ofta funkade det? Typ aldrig för mig... Man ställer ett outtalat krav när man gör det. Men att däremot umgås, ha kul ihop och istället visa att man tycker om varandra, ja det brukade oftast generera bättre resultat.

Till poängen. Vi kommer endast kunna fortsätta att höja oss så länge som vi tycker det är kul. Det är därför vi gör det och det är därför några få lägger ner så mycket energi på att planera och organisera.
Efter nästan varje större uppdrag jag varit med på så har jag slagits av att vi våra debriefingar fokuserar lite för mycket på det negativa, på misstag.

Mitt förslag är att vi i fortsättningen följer dessa principer:
1. Efter avslutat uppdrag pratar grupperna ihop sig inbördes.
2. Debriefing med samtliga deltagare där respektive representant för varje grupp går igenom följande:
... A) Kort sammanfattning av händelseförloppet.
... B) Vad gick bra och VARFÖR? (glöm inte det här!)
... C) Vad kan förbättras?
... D) Vad har vi lärt oss?
3. En person på varje THT får sammanställa alla "vad kan förbättras"
4. Träningsuppdrag baseras på ovanstående förbättringspotential.Ett exempel baserad på gårdagens THT med knappt 20 deltagare:

A) Voodoo 6, 3-grupp F-16 SWEEP. Vi startade på...……..
B) Kommunikation, navigation och stridskontakt gick mycket smidigt. Varför? Proffsigt briefingmaterial som underlättade förberedelser och samverkan. Bra med tid från serverstart till airborne som möjliggjorde att vi kunde prata ihop oss kring uppdraget och lägga upp en plan för strid och samverkan. Exempelvis "om inget annat sägs så tar 2:an alltid högraste FI, 3:an tar vänstraste och Lead tar center. Beam/notcha österut".
C)
Efter intial stridskontakt som direkt övergick i furball blev AWACS-kanalen överbelastad och vi saknade vidare guidning och tappade fort SA på var vi hade fiender, och två fientliga F-4:or slank igenom. Fler AWACS-kanaler skulle förbättra det. Efter strid tappade 3:an bort formationen och det tog lång tid att återansluta. Kommunikation och teknik för att hitta varandra kan övas. Exempelvis att man ger positionsangivelser med bäring och avstånd från en viss waypoint eller Bulls Eye.
D) Vi har idag förbättrat oss i våra respektive uppgifter som Lead och Wingman och inbördes kommunikation. Jag har lärt mig att om du har en grupp F-4:or och en grupp Tomcats på samma avstånd så kommer Tomcatsen i Mach 1.95 anlända först :D . 2:an, 3:an något att tillägga?

En vecka senare har vi ett träningsuppdrag där plan placeras ut på måfå och ska hitta sin Lead med och utan radar genom positionsangivelser baserade på TACAN/WAYPOINTS/BULLSEYE/Visuella landmärken. Försten tillbaka sadlad vinner 8-)

Låter det vettigt? Idéer, synpunkter?
/JAX
Dogfight = Den som drar spaken hårdast bakåt vinner.

Användarvisningsbild
Översten
rank4
rank4
Reactions:
Inlägg: 427
Blev medlem: 04 nov 2016, 14:46
Namn IRL: Emil

Re: Principer för Debriefing och fortsatt träning

Inlägg av Översten » 08 nov 2019, 13:56

Tack JAX för bra input!

Jag tycker det är en ypperlig idé att försöka ta med oss erfarenheter från uppdrag och lägga in i träningen. Det bör ju dokumenteras av någon och vem är denna "någon". Förslagsvis kan ansvar för sammanställning av feedback läggas på skaparen av tht som då läggs i en speciell forumtråd som kan heta exempelvis "Erfarenhets baserad träning". Dels ser vi vad som dyker upp ofta och sen får den som vill skapa ett tränings scenario en uppfattning om vad som behöver tränas.

Och som du säger inte enbart fokusera på det negativa utan lyfta fram det positiva.

Hoppas fler kan komma med idéer.
"Håll spaken still så kommer helikoptern stå still"

Pocket
rank6
rank6
Reactions:
Inlägg: 800
Blev medlem: 08 aug 2017, 10:15
Namn IRL: Joakim Johansson
Ort: Åtvidaberg

Re: Principer för Debriefing och fortsatt träning

Inlägg av Pocket » 08 nov 2019, 16:42

Det liknar väldigt mycket det system vi har i Räddningstjänsten (AAR) (och som flera andra organisationer använder), och är väl beprövat.
Tycker det är ett väldigt bra förslag!
Oculus Rift S, TM Warthog HOTAS, VKB Gunfighter MKII MCG, MFG Crosswind, Gametrix Jetseat.
AV8B, AJS37, F14, F16C, F/A18C, Spitfire, M2000C, L39C, Mig15, FW190 D-9, Mi8, UH-1H, A10C, P51D, KA50, F86, Yak 52, FC3
CA, PG
Normandy+WWII AP.

Användarvisningsbild
Bankler
Moderator
Moderator
Reactions:
Inlägg: 170
Blev medlem: 18 nov 2018, 03:34
Namn IRL: Hampus Bankler

Re: Principer för Debriefing och fortsatt träning

Inlägg av Bankler » 08 nov 2019, 22:43

Gillar tankegångarna. En sak vi inte får glömma är tidsåtgång. Efter så här komplexa uppdrag skulle man egentligen vilja debriefa i ett par timmar utan överdrift, för att det finns så många aspekter att kika på och misstag att lära sig av. Men om ett mission börjar brief 20, startar server 2030, och är ganska omfattande, så är klockan 23 när man börjar debriefa. Vi får fundera på vad vi rimligen kan ta oss tid för.

DeadEnd
rank3
rank3
Reactions:
Inlägg: 209
Blev medlem: 25 mar 2017, 21:57
Namn IRL: Clas

Re: Principer för Debriefing och fortsatt träning

Inlägg av DeadEnd » 10 nov 2019, 09:15

Jax pekar på positiv feedback och det måste vi använda och sprida.

Tidsaspekten är viktig. Att börja 20 är redan det sent! För ett kort ippdrag fungerar det, men för ett komplext uppdrag blir briefing, uppdrag ovh debriefing alla längre och det blir midnatt innan man är i säng. För yngre och för de som har flexibla tider går det bra, men ska man gå upp 05:00 då fungerar det inte på en vardag.

Lärdomen är att briefing i förväg via forum och Discord är det som möjliggör en kort debriefing och snabb start. Vore bra om uppdragsskapare ger en uppskattad tidsplan för briefing, start, landning samt debriefing. Då kan man välja om sluttiden passar i sin kalender förutom starttiden, så man hinner hem resp. inte förstör dagen efter.

Man skulle kunna göra debriefing kort genom att gå två varv, första varvet frågar man bara vad som gick bra samt om man har mer att kommentera. De som måste lämna har då en "snygg" exit och de som är kvar är de som har mer att säga och fråga. Vitsen är att dela i en SNABB runda som alla tar del av och en längre som djupdyker lite mer.

Det är också viktigt att alla landar ungefär samtidigt för att inte försena debriefingen. Eventuellt kan debrief påbörjas innan alla landat. Att vänta på en debrief är inte bra.

Skitbra att vi sätter fokus på vad som fungerar, vad som är bra och att allt annat är endast förbättringspotential...

Tack Jax för ett utmärkt inlägg!
--- Far o flyg! ---

Skriv svar